Silverläckan

 
 
(Bild lånad av svensktvatten)
 
Det är inte bara dokumentären om teflon som varit i fokus utan ju även sportkläder behandlade med silver och de nya tvättråden. Antibaktriellt silver är giftigt och klassas som biocid och är ett giftigt ämne, som bland annat är mycket skadligt för vattenlevande organismer. Något som det även står med lite om i länkarna jag tipsade om i inlägget nedan om kemialiebovar i kläder. Kemikalieinspektionen har startat en utredning av produkter med antibaktriellt silver och vill man tipsa om något kan man göra det till dom här!
Mer om detta hittar ni hos svenskt vatten och där finns även rapporten silverläckan att läsa:
http://www.svensktvatten.se/om-oss/nyheter-lista/sportklader-lacker-silver/ 
Dom nya tvättråden må vara chockande, inte direkt det man är van vid, men så bra att det kommer ut information om det. Dom nya tvättråden visar verkligen på vad det är som finns i plaggen, och det är ju avskräckande bara i sig att tänka över vad det är för något som kläderna är behandlade med och hur väldigt skadligt det faktiskt är!
Förhoppningsvis gör det så att fler konsumenter istället blir lite vardags eko-fighters för att undvika alla dom här ämnena💚  

högfluorerade ämne

Teflon som förra inlägget handlade om är en flourplast (polytetrafluoreten, PTFE) och i det finns också högflourerade ämnen, (PFAS, perflourerade polyflourerade) kallas även fluorkarboner. Vanliga sådana är till exempel PFOS PFO. De är extremt långlivade och svårnedbrytbara och är vatten smuts och fettavvisande. De är tyvärr i vår omgivning nu och några exempel där de kan finnas är livsmedel, tandtråd, micropopcorn, no-stick stekpannor & kastruller och diverse köksprylar som formar, grillgaller, mattor, sofftyg, mattor & diverse impregnerade prylar etc, brandskum tex samt kläder/ytterplagg och smink & skönhetsprodukter. Även om en del av dessa ämnen med tiden i en del produkter fasas ut så är bredden fortfarande stor och en god ide att vara uppmärksam på och som konsument kunna ifrågesätta en produkt eller vara om innehåll och sätta exempel. Det är mycket och hopplösheten kan onekligen infinna sig när man tänker på vidden av alla miljöföroreningar och man känner sig så liten. Vad gör ens mina bidrag i allt? Man önskar att problemen hade hanterats med krafttag för länge sedan och att de aldrig ens existerat. Men tyvärr så gör dom det. Men om alla slutar bryr sig blir det än mer och ännu värre. En person kan inte göra allt, men man kan göra något om ens bara det lilla. Och något är stort! Man kan ta hand om en del, en liten plätt och blir det fler och större så gör det skillnad. Vi vet att man kan påverka i och med att förändringar sker, även om den takten önskats vara mycket kvickare så sker det. Nya metoder, innovativa idéer & lösningar, hållbara material och alternativ. Man får hålla hårt i det hoppfulla. Nedan är några länkar med bland annat lite tips på vad man bör undvika och hålla lite koll på! Vad är PFAS och andra länken tar upp lite frågor om det som som då till exempel teflon innehåller samt lite andra länkar med annan bra info: 
https://www.naturskyddsforeningen.se/vad-ar-pfas
https://www.naturskyddsforeningen.se/pfas-fraga-svar
https://www.naturskyddsforeningen.se/pfas-i-maten
https://www.naturskyddsforeningen.se/10hogfluoreradetips
https://www.naturskyddsforeningen.se/kemikaliebovar_klader
Dessa ämnen finns överallt omkring oss, i mat, i jorden och i vattnet och vidden av kemikalier är just varför dokumentären är så högst relevant. Vad är din dagens (stora eller lilla) deed? 👊💚

En bitter smak av teflon

 
😡🤢Jag såg klart dokumentären som varit i ropet och publicerades i Söndags, den bittra smaken av teflon idag på svt play. Mycket värd ett kik och en mycket viktig påminnelse som ger en extremt bitter eftersmak. Känslan av vem kan man lita på infinner ju onekligen sig? Riktigt otäckt hur de kunde komma undan så lätt med att förgifta omgivning, vatten, människor, djur och natur, ja till och med på så vis världen är utom ens förstånd. Att vi sen omges av sådana här produkter, i olika typer, tex saker som behandlats (bilder i dokumentären visar bland annat även tandtråd, fritidsaker, inredning och diverse vardagsprylar), och finner dom i väldigt många hem, som användes och används dagligen runt om i världen, trots det som då uppdagades, om än i då annan form. Nya kemikalier tillkommer och kemikalien C8 som
då användes, som ofrivilligt hamnar i människors system, i blodet, som är beständigt, överallt är de omkring oss och troligt för evigt i naturen. Vad gör allt detta? Det riktigt kryper i hela kroppen, och det bara släpps rakt ut i naturen och alla som är ovetande får betala. Och detta handlade om teflon, att sedan tänka på mängden av alla andra industrier och tillverkning/användning av kemikalier konstant dagligen. Just den där bilden av mängder av avfall som ständigt hälls rakt ut i vattendrag och sjöar och röken, direkt ut i luften vi andas och omges, det är återkommande och sitter i bakhuvudet. Hur kan allt ens vara möjligt.
 Kemikalien C8 som användes i tillverkningen då benämdes som the devil we know, C8 byttes sedan efter alla förödande konsekvenser ut i produktionen mot en annan kemikalie istället, GenX". Ännu en kemikalie i raden med oklara konsekvenser, och ännu ett bidrag i cocktaileffekten.
 Det känns så hopplöst, i så mycket nu kring miljön och klimat. Vikten av att alltid ifrågesätta, uppmärksamma och fortsätta än mer. 
En del man iallafall kan göra själv är att sprida information vidare och låta det påverka sina egna val i det som går, vi har alla vår röst. Tro på att den gör skillnad!
Länk till dokumentären: https://www.svtplay.se/video/19709119/den-bittra-smaken-av-teflon?info=visa