/ mat & dryck /

morotssoppa

Soppan som jag åt till lunch idag - Fräsch morotssoppa med citron och ingefära.
Receptet är från ica buffé som man enkelt gör vegansk. Brukar höfta lite med hur mycket av vad:
 
Morötter, ca 500 g
En bit ingefära
2 dl vegogrädde
rivet skal från 1 citron
1 gul lök, mer eller mindre
ca 8 dl - 1 l vatten
ca 2 stycken grönsaksbuljongtärningar eller på känn 
pressad citronjuice, ca en halv citron 
salta och peppra
 
Koka upp havre eller sojagrädden i en kastrull tillsammans med skalad,skivad ingefära & citronskal och ta sen av från värmen. Hacka och fräs sen i lök tillsammans med olja i den andra kastrullen, ha sen i morotsslantarna och fräs en stund tillsammans med löken. Ha sen i vatten och buljong, koka upp och låt det sen puttra under lock tlls morötterna blivit lite mjuka, ta sen från värmen. Mixa sen antingen grädden separat och häll sen i eller häll i direkt med resten och mixa ihop lite grann (stavmixer, matberedare, potatismosare) beroende på hur slät man vill ha den. Häll till sist i citronsaft och salta och peppra!